sydney rae 408416 unsplash

Unatoč nastojanjima Grada Lepoglave i Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave da urede kompletni prostor sportsko-rekreacijskog centra kako bi opet postao središte lepoglavskog sporta, Nezavisna udruga mladih je u razgovoru sa sugrađanima i članovima udruga s područja grada Lepoglave primijetila nezadovoljstvo trenutnim stanjem i održavanjem rekreacijskih sportskih terena. S obzirom na to da priprema projektnih prijedloga i rezultati većih natječaja sami po sebi traju dovoljno dugo, Nezavisna udruga mladih prijavila je građansku akciju Pro(Aktivan) na natječaj koji je raspisala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Projektom se želi urediti jedan manji dio sportsko-rekreacijskog centra koji sadrži terene za minigolf, park, ljuljačke, klackalice, tobogane i stolove za stolni tenis. Da bismo omogućili nesmetano korištenje terena do nekih većih zahvata, na ovaj način želimo terene učiniti privlačnima kako bismo građanima ponudili više aktivnosti kojima se mogu baviti. Također, akcijom želimo potaknuti mlade da razviju samopouzdanje i proaktivno razmišljanje kako bi se aktivno uključili u razvoj lokalne zajednice i kreiranje sadržaja po svojoj mjeri. Neki smatraju da to nije u našoj domeni i da to ne bismo trebali raditi, ali želimo, bez upiranja prstom i velikih rasprava na društvenim mrežama, poduzeti korake koji će barem djelomično promijeniti i unaprijediti grad u kojem živimo.

Iako je NUM prijavio akciju, želimo istaknuti i zainteresiranost ostalih udruga s područja grada Lepoglave, kao i pojedinaca koji nisu članovi udruga, ali će se odazvati akciji i pomoći u njenoj provedbi. U akciju su osim građana uključene i sljedeće udruge: Paintball, Airsoft i Survival klub Lepoglava, Odred izviđača Lepoglava, Astronomsko društvo Lepoglava, Foto klub "Deseti K" i Biciklistički klub Lepoglava.

Nezavisna udruga mladih sa svojim partnerima (P.A.S. klub Lepoglava, OI Lepoglava, BK Lepoglava, AD Lepoglava, FK Deseti K) akciju Pro(Aktivan) provodi samoinicijativno uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Grada Lepoglave. Ograđujemo se od bilo kakvih političkih pokušaja preuzimanja zasluga za ovu inicijativu i nećemo dopustiti da se ova akcija koristi za prikupljanje političkih bodova ni za jednu političku opciju. Ova je akcija pokazatelj da su udruge spremne na suradnju i zajedničke inicijative koje obogaćuju društveni život u Lepoglavi i cijenimo pomoć Grada Lepoglave kao institucije koja nastoji taj pokušaj podržati. Pritom na Grad Lepoglavu ne gledamo kao na političkog aktera, već kao na partnera koji bi ovakve akcije udruga i građana trebao podržati u većoj mjeri, neovisno o predstavnicima i čelnim ljudima Grada i sastavu članova Gradskog vijeća.
Također, ograđujemo se od bilo kakvih političkih konotacija bivše države i takozvanih "radnih akcija" i "pionira". Kao mladi ljudi, kao građani Lepoglave koji žive ovdje, želimo stvarati Lepoglavu u kojoj svatko od nas doprinosi njenom razvoju i kreiranju društvene strukture koja je poticajna i proaktivna, koja brine, stvara, pomaže i  inspirira, a ne  guši i ne blokira napor bilo kojega građanina u stvaranju ili pokretanju nečeg novog.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji će na bilo koji način sudjelovati u akciji: svim volonterima, donatorima i ostalim dionicima.

Ako si se ikad zapitao, ali i ako nisi, vrlo je bitno da znaš tko stoji iza 6 dana u kojima si mogao sudjelovati na raznim aktivnostima – od sportskih i edukativnih pa do onih zabavnih s mnoštvom nasmijanih lica i pozitivnih vibracija poput koncerata, stand up nastupa, predstava i sl.  E pa, da bi grad Lepoglava tijekom ljeta ili barem tijekom 6 dana ljeta uz sve ove aktivnosti okupio što veći broj mladih ljudi, ali i ostalih dobnih skupina – za nas su svi dobrodošli, brine 30-ak mladih ljudi.

Opširnije:OKOSNICA JAILHOUSE FESTIVALA

 MG 1194

Iza nas je još jedan uspješno odrađen Jailhouse festival. Kao točka na i ovog Festivala koji je za sve posjetitelje donio pregršt dobrih emocija, zabave, smijeha i pozitive, zainteresirani su mogli sudjelovati ili pak iz publike pratiti i učiti na tradicionalnom Quiz nightu, a nakon toga uz urnebesan nastup komičara Tina Sedlara.

Opširnije:ZAVRŠENO 9. IZDANJE JAILHOUSE FESTIVALA

 MG 1110

Jučer se na programu Jailhouse festivala mogao pronaći raznolik sadržaj. Prvo je ujutro od 10:00 h održana radionica na temu speleoloških tehnika gdje su zainteresirani učili o osnovama spuštanja po užetu te su to i sami isprobali. Neki se time već bave, neki to vole, neki žele isprobavati nove stvari, a neki su odlučili pobijediti svoje strahove tako što su se s njima suočili.

Opširnije:Peti dan Jailhouse festivala