Ana Rita Cabral iz Portugala i David Nacher Pueyo iz Španjolske dvoje je mladih Europljana koji su protekla tri mjeseca radno iskustvo stjecali u Nezavisnoj udruzi mladih i Turističko kulturno informativnom centru u Lepoglavi. Pomalo neobično zvuči činjenica da mladi iz Europe dolaze raditi u Hrvatsku, no, to se događa zahvaljujući Eurodysse programu razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija kojoj od 2001. pripada i Varaždinska županija.

Navedeni program mladima u dobi od 18 do 30 godina omogućava da u jednoj od članica Skupštine, u trajanju od 3 do 6 mjeseci, stjecaču profesionalno iskustvo i usavršavaju strani jezik. Za stjecanje profesionalnog iskustva Ana i David odabrali su Hrvatsku u kojoj Eurodyssee program, uz Varaždinsku, provode Istarska, Karlovačka, Sisačko–moslavačka, Splitsko–dalmatinska i Zagrebačka županija, no, ne tako aktivno kao Varaždinska županija koja je uz Anu i Davida ugostila još nekoliko njihovih kolega.

I dok su oni radili u Varaždinu, Ana i David svakog su jutra iz Vraždina, gdje su boravili, na posao stizali u Lepoglavu te radili na brojnim projektima koji su uspješno prijavljeni na euopske natječaje. I tako tri mjeseca koja su im ispunia očekivanja i dojmove o Hrvatskoj. - Dolazim iz Sao Miguela na Azurskim otocima u Portugalu. Diplomirala sam novinarstvo i kulturu te sam se odlučila u okviru Eurodyssee programa doći u Hrvatsku koja me je oduvijek zanimala. Stažiranje sam odradila u Nezavisnoj udruzi mladih što je bilo nevjerojatno iskustvo. Svi su prema nama bili sjajni te je cijeli proces i sve oko njega bilo odlično. Na kraju osjećam se kompetentnija, stekla sam više novih vještina i načina obavljanja posla. Važan je to dodatak mojem privatnom i poslovnom životu. Ujedno, boravak u Hrvatskoj bila su sjajna tri  mejseca i veliko kulturološko iskustvo - rekla je Ana na samom kraju svog tromjesečnog boravka u Hrvatskoj.

I Davidovi dojmovi bili su slični Aninima: - Odabrao sam Erodyssee program jer sam na taj način imao priliku upoznati novu zemlju, a istovremeno da profesionalno obavljam neki posao. Hrvatsku sam odabrao jer nisam znao mnogo o njoj, pa je to bila ujedno i mogućnost za upoznavanje prilike i kulture ostalih djelova Europe. Obožavam Sredozemno more pa sam mislio da bi bilo super otići u neku mediteransku zemlju. No, za boravka u Hrvatskoj shvatio sam da je potpuno drugačija od onog kako sam je zamišljao. Bilo je ovo sjajno iskustvo pa svima preporučam Eurodyssee program i Hvatsku kao destinaciju.

Pred kraj Ani i Davidu u Lepoglavi su se priključili Španjolka Yasmina Beltran Mondragon iz i Francuskinja Dounia Moukadem.

Kao što su oni boravili i radili u Lepoglavi tako će uskoro zahvaljujući Eurodyssee programu i Nezavisnoj udruzi mladih i jedna Lepoglavčanka svoje profesionalno iskustvo stjecati u jednoj od članica Skupštine europskih regija.