centar za mlade 1

Iako je Centar za mlade u Lepoglavi još u procesu formalnog osnivanja čekajući svu potrebnu dokumentaciju iz Državnog ureda za opću upravu, već radi punom parom. U sklopu Festivala mladih magNUM 12.08. na sam Međunarodni dan mladih održana je osnivačka sjednica Skupštine Centra za mlade nakon koje pozivi na suradnju ne prestaju.

Između brojnih poziva najdalje su otišli mladi iz Istarske županije koji su proteklog tjedna posjetili Lepoglavu da vide Centar za mlade i upoznaju se s načinom upravljanja Centrom. Delegaciju mladih istrijana u kojoj su bili predstavnici studenata, organizacija mladih i mladi poduzetnici predvodio je Nenad Stefanović, predsjednik Savjeta mladih Istarske županije - Iako Istarska županija ima velike mogućnosti za otvaranje ovakvih centara za mlade još uvijek izostaje onaj završni korak - konkretna akcija. Tek Centar za mlade u Puli čini određenu razliku naspram pasivnosti ostalih gradova i općina. Lepoglavski primjer funkcioniranja centra svakako je argument više u zagovaranju otvaranja centara za mlade ne samo u Istri nego i u cijeloj zemlji jer je konkretan, jeftin i daje rezultate. U Istru nosimo vrijedno iskustvo.

centar za mlade 2

 

Mladi iz Istre prošli su kroz cijeli centar te se u kratkoj prezentaciji i raspravi upoznali s metodologijom rada Centra za mlade kao i radom lokalnih organizacija mladih. Na poziv mladih istrijana, Centar za mlade Lepoglava će predstaviti sve svoje čari na konferenciji 1.10. u Istri koja će okupiti organizacije mladih iz nekoliko županija.

Grad Opatija koja aktivno radi na otvaranju svog Kluba mladih putem svog Savjeta mladih također je slijedio primjer Lepoglave. Danko Žitinić, predsjednik Savjeta mladih Primorsko-goranske županije kontaktirao je Centar za mlade susrevši se s predstavnicima istih nakon kojih je započeo proces osnivanja Kluba mladih u Opatiji. - Lepoglavski primjer nam odlično odgovara za trenutno stanje u Opatiji tako da će definitivno pomoći u lakšem početku funkcioniranja našeg Kluba mladih. Iako već godinu dana surađujem s mladima iz Lepoglave, zaista su me ugodno iznenadili znanjem i aktivizmom na projektu svog Centra za mlade.

U konačnici, i Savjet mladih grada Drniša kontaktirao je lepoglavski Centar tražeći pomoć. Jure Ivić, predsjednik Savjeta već mjesecima nastoji nagovoriti gradsku upravu da pokrene otvaranje prostora za mlade, ali bezuspješno. -  Vjerujem kako će ovaj razrađeni model iz Lepoglave biti točka prekretnica u našoj borbi jer mladi iz Drniša trebaju prostor za funkcioniranje, u protivnome, možemo zaboraviti na njih kao na neku budućnost jer je neće imati.

Centar za mlade Lepoglava pred sobom ima težak i odgovoran zadatak - ispuniti očekivanja mladih iz našeg kraja i brojnih gostiju koji po savjet i pomoć dolaze u Lepoglavu. Kako saznajemo iz Centra, ovih će dana objaviti program događanja za rujan nakon kojeg će završiti proces registracije i time službeno početi funkcionirati. Do kraja godine Centar će organizirati 30-tak različitih programa za svoje korisnike.