Turski grad Istanbul je u razdoblju od 31. ožujka do 6. travnja 2013. bio domaćin još jednom međunarodnom projektu mladih na kojem su sudjelovali predstavnici NUM-a. Riječ je o projektu iz programa Mladi na djelu, podakciji 4.3 Osposobljavanje i umrežavanje osoba aktivnih u radu s mladima i organizacijama mladih.

Hrvoju Kovaču, Mariju Žuličeku i Tamari Kljunić pridružili su se mladi iz Turske, Slovenije, Estonije, Latvije i Grčke te su razmjenili iskustva, stručnosti i primjere dobre prakse, kao i aktivnosti koje će zasigurno rezultirati dugoročnim kvalitetnim projektima, partnerstvima i mrežama.

Sastanak u Istanbulu iskorišten je i za daljnje pregovore na temu Međunarodnog centra za iskustveno učenje. Razgovori između predstavnika zemalja osnivača su bili vrlo uspješni i rezultirali nizom značajnih odluka koje su finalizaciju ovog projekta učinile pitanjem vremena. Također, dogovoreno je da će se posljednji radni sastanci pred formalno osnivanje organizacije, koja će nositi ime DeM International, održati sljedećeg mjeseca u susjednoj Sloveniji, nakon čega slijedi proces osnivanja same međunarodne organizacije koji će završiti tokom lipnja.

Podsjećamo, sjedište organizacije DeM International bit će upravo u Istanbulu, a akreditirani centri za iskustveno učenje otvarat će se u zemljama članicama, uključujući i Hrvatsku. Pritom će čast da koordinira uredom za Hrvatsku pripasti NUM-u, koji će ovaj posao obavljati iz Lepoglave i tako naš grad staviti uz bok metropolama poput Istanbula i Atene.

DeM International međunarodna je organizacija koja će spojiti neformalno učenje i mobilnost mladih u iskustveno učenje kroz aktivnosti "learn and travel" koje će mladima omogućiti besplatno učenje u inozemstvu koristeći pritom inovativne metode prijenosa znanja i efektivnog usvajanja novih vještina i iskustava.