gdpr1

Članovi Nezavisne udruge mladih su u subotu 2. studenog 2019. godine sudjelovali na edukaciji o Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) koju je organizirao Savjet mladih varaždinske županije.

Cilj edukacije bio je upoznati udruge sa pojmom osobnih podataka koji spadaju u područje zaštite ljudskih prava na internetu. Udruge prikupljaju osobne podatke zbog zakonskih obaveza (baza članova) i zbog vlastite potreba (sudionici na projektima, aktivnostima, edukacijama, itd.) kako bi se omogućile nesmetano provođenje i organizacija aktivnosti. Pri tome je nužno poznavati koje su obaveze voditelja i izvršitelja obrade podataka, na koji način voditi evidencije, kako provesti sigurnost, tko sve ima uvid u prikupljene osobne podatke, koja agencija je u Hrvatskoj zadužena kao neovisno nadzorno tijelo za praćenje provedbe propisa o zaštiti podataka, na koji način provesti pseudonimizacija podataka, koji su pravni temelji za obradu podataka i koja su prava građana/ispitanika od kojih se prikupljaju osobni podaci.

U tijeku je izrada zbirke koraka koja će sumirati sve regulacije propisane Općom uredbom o zaštiti podatka kako bi udruge kroz provjerene korake mogle implementirati sve procese koji se odnose na zaštitu osobnih podataka.

Kako sve nebi ostalo na suhoparnoj teoriji, u sklopu edukacije provedena je i radionica na kojoj su udruge analizirale postojeće stanje, tj. pokušale identificirati koje baze osobnih podataka vode, moguće prijetnje, kako ih minimizirati i u konačnici zaštiti od neovlaštenog korištenja.