vatrogasci1

U suradnji s partnerima TKIC d.o.o ., udrugom GUGL, zatim Savjetom mladih Grada Lepoglave, Savjetom mladih Varaždinske županije, udrugom za sport i rekreaciju "Sport za sve" Lepoglava, Košarkaškim klubom Lepoglava te glavnim pokroviteljima Gradom Lepoglava i Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, organizatori "Festivala mladih magNUM 2011."

Nezavisna udruga mladih i Višnjička udruga mladih, u nastojanju da ponove dobru festivalsku priču iz 2008. godine te mladima sa šireg područja tokom ljetnih mjeseci ponude niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja, još su jednom dokazali kako se skromnim budžetom, ali sa snažnom voljom ostvaraju značajni ciljevi za dobrobit lokalne zajednice, a naročito ciljane dobne skupine – mladih, što je povodom Međunarodne godine mladih i Europske godine volonterstva bio i cilj samog Festivala mladih magNUM 2011.

Od kraja srpnja, pa sve do početka mjeseca rujna, točnije kroz 35 dana te kroz više od 30 gotovo svakodnevnih aktivnosti, na "Festivalu mladih magNUM 2011." stotine mladih, ali i starijih posjetitelja, imalo je mogućnost zadovoljiti svoje aspiracije, sudjelujući u bogatom programu.

zadruga-magnum2

Preuzimajući aktivne uloge u sudjelovanju, kroz projekt NUM-a - novootvoren Klub mladih, koji služi kao servis za ideje, sadržaje i aktivnosti mladih, ideje ovogodišnjeg Festivala uspješno su realizirane također zahvaljujući i velikom broju volontera prijavljenih već po objavljivanju javnog poziva, što je posve neupitno omogućilo lakšu koordinaciju i organizaciju Festivala.

Vodeći se nezaobilaznim problemima u lokalnoj zajednici - problemom neinformiranosti o društvenim i kulturnim zbivanjima te problemom nezainteresiranosti mladih za društvene promjene te sudjelovanje u istima, od pokretanja same inicijative za organizacijom još jednog magNUM-a pa do danas  - njegovog kraja, organizacija Festivala svakako je bila i svojevrsni izazov, s obzirom na broj aktivnosti koje su organizatori ove godine odlučili ponuditi mladima, unatoč još uvijek velikoj pasivnosti mladih ljudi, čemu mnogi možemo svjedočiti.

{youtube}hRxk-4WQt7E{/youtube}

S obzirom na infrastrukturu koju je, u suradnji s Turističko-kulturno informativnim centrom, Nezavisna udruga mladih dobila na raspolaganje, često najveći problem u većini gradova – nedostatak adekvatnog prostora, grad Lepoglava zaista s ponosom može zanemariti.

Tako su se kroz ovogodišnji magNUM, koncertna događanja, održana uz sve ostale programe upravo u Domu kulture, još jednom pokazala kao najzanimljivija mladima u gradu, ali jednako tako, istaknutoj dobnoj skupini sve su privlačnije i druge aktivnosti poput radionica, projekcija i izložbi, koja su bez sumnje pokretači njihove kreativnosti, ideja i vještina, a na kraju krajeva i svojevrsna integracija u društvo te koraci ka socijalnom osamostaljenju. Dok s jedne strane mladi redovito ističu svoje probleme u društvu, s druge pak strane nedostatak njihove inicijative za poboljšanjem položaja u zajednici često čine neobjašnjivu kontradikciju.

{youtube}BXPX56j_aeg{/youtube}

U svakom slučaju, krenuvši od lokalne zajednice, iznimno je bitno mlade društveno angažirati na svim razinama te unaprijediti njihovu ulogu u životu često disfunkcionalne sredine glede tog pitanja, a ujedno i velikog problema s kojima se lokalne vlasti i organizacije mladih suočavaju.

Kao logično rješenje nameće se interakcija gradske vlasti, lokalnih organizacija mladih i samih mladih u nastojanju da sustavno poboljšaju taj položaj i omoguće im što veće aktivno sudjelovanje u gradu Lepoglavi i lokalnoj zajednici općenito, što će ubuduće svakako biti realizirano kroz Klub mladih, novoosnovan Centar za mlade, a nadamo se i organizacijom magNUM-a sljedeće godine, kada Nezavisna udruga mladih obilježava 10 godina rada.

{youtube}RXSUGgHdl_w{/youtube}

Što je zapravo magNUM i kako je to izgledalo pogledajte u festivalskom dokumentarnom filmu kojeg su mladi sami izradili, a za koji kažu da dinamično i živo dočarava svima dijelić atmosfere i veselja u organizaciji...

{youtube}CUcRvkjzSEM{/youtube}