Grad s bogatim povijesnim naslijeđem – Osijek,  prošlog je tjedna, 10. studenoga, bio domaćin konferencije "Demokracija za 5: mladi u razvoju lokalnih politika za mlade". Konferencija je središnja aktivnost u okviru projekta "Demokracija za 5", kojem je cilj povećati intenzitet i kvalitetu angažmana mladih u praćenju provedbe politike za mlade kroz razmjenu iskustava te povećanje znanja i vještina.

Osim Nezavisne udruge mladih iz Lepoglave, suorganizatori konferencije dolaze i iz drugih županija. Udruga ZUM iz Pule, Domaći iz Karlovca, Klub mladih Bršadin iz Bršadina i Centar za neformalnu edukaciju mladih – Kreatori ne Konzumatori iz Osijeka kao dio projekta Demokracija za 5.

Glavni fokus konferencije bilo je istraživanje izazova i mogućnosti s kojima se susreću mladi u razvoju lokalnih politika za mlade. Dio programa odnosio se na predstavljanje policy papera izrađenih tijekom provedbe projekta, a koji nude konkretne prijedloge za rješavanje problema s kojima se mladi u pojedinim županijama susreću.

Voditeljica radne grupe s područja Varaždinske županije i članica NUM-a, Marina Marković iznijela je analizu stanja razvoja politike za mlade na regionalnoj razini: - Trenutno unutar Županije postoji Povjerenik za mlade i Odbor za mlade pri Skupštini, međutim još nitko, osim Savjeta mladih, ne nadzire ispunjavanje mjera Županijskog programa djelovanja za mlade kojeg je Županija usvojila 2009. godine.  Zato zagovaramo osnivanje Upravnog odjela za mlade kao tijelo za provedbu i koordiniranje politike za mlade u Varaždinskoj županiji, kojeg tematiziramo kroz naš policy dokument.

Glavna gošća konferencije Mara Georgescu iz Odsjeka za mlade, Odjela za demokratsko građanstvo i sudjelovanje Vijeća Europe, održala je zanimljivo predavanje "Sudjelovanje mladih na lokalnoj i regionalnoj razini".

Generalni zaključak konferencije odnosio se na stvaranje zajedničke platforme za sustavno provođenje politika za mlade, kako bi postigli snažnu i stalnu participaciju mladih.