Dugogodišnja članica Nezavisne udruge mladih Dunja Belščak, ujedno i voditeljica projekta Klub mladih Lepoglava, u rujnu prošle godine natječajem Autonomnog centra – ACT iz Čakovca odabrana je za edukaciju kojom će biti osposobljena za razvoj sjevernog pograničnog područja Slovenija-Hrvatska, radeći na polju novomedijskih kultura i održivog razvoja, a edukaciji se nedavno pridružila i NUM-ova volonterka Iva Cikač.

Nakon posjete Bratislavi i održanih radionica na temu transdisciplinarnosti i upravljanja projektima, uslijedilo je drugo studijsko putovanje na jugozapad Engleske – u grad Plymouth. Petodnevni posjet Plymouthu obilježen je posjetom Transtechnology Research centru, gdje je 12 polaznika edukacije ugostio prof. dr. Michael Punt, direktor  Centra te profesor umjetnosti i tehnologije na Sveučilištu u Plymouthu. Posjet je nastavljen na Fakultetu za umjetnost, Pensinsula Arts galeriji, Plymouth Arts centru, odlaskom u Plymouth University's Dome, zatim na stručni seminar namijenjen zajedničkom korištenju rezultata trogodišnjeg istraživanja na EU istraživačkom projektu "Tehnologija, razmjena i protok: umjetničke medije prakse i komercijalna primjena", financiranog od strane HERA-e (Humanities in the European Research Area).

Edukacija se održava u sklopu projekta "Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border)", kojeg provode udruge Autonomni centar – ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih V.U.K. iz Varaždina u okviru Operativnog program IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013.

Ciljevi projekta su ojačati sposobnosti organizacija koje djeluju na području novomedijskih kultura koje će biti budući akteri prekogranične suradnje i razvoja, zatim povećati broj prekograničnih suradničkih projekata i događanja, mobilnost umjetnika i kulturalnu razmjenu na području novomedijskih kultura te stvoriti preduvjete i ubrzati razvoj prekograničnog područja osnivanjem i radom zajedničkog Ureda za transdisciplinarnu i novomedijsku kulturu koja će raditi na edukaciji, savjetovanju, informiranju i razmjeni programa.

Mjesto provedbe su Međimurska i Varaždinska županija te Podravska i Pomurska regija, dok su ciljane skupine organizacije s područja novomedijskih kultura, multimedijalni i novomedijski umjetnici te umjetnici s afinitetom za transdisciplinarnost, stručnjaci s područja ekologije, održivog razvoja, otvorene tehnologije te ljudskih prava, zainteresirani za transdisciplinarni rad na projektima, zatim institucije u kulturi i lokalna zajednica.

- Tokom dvije godine, koliko traje implementacija projekta, 12 osoba - šest sa slovenske i šest s hrvatske strane - odabranih za edukaciju, proći će četiri studijskih posjeta primjerima dobre prakse u EU, odnosno Europi, zatim pet trodnevnih radionica jačanja kapaciteta, prekogranični rad u trajanju od sedam dana, sudjelovat će na desetak festivala, odnosno aktivnim sudjelovanjem na svim modulima obrazovanja dionici projekta bit će osposobljeni za rad na razvoju novih projekata u sjevernom pograničnom području. Konkretno, našoj lokalnoj zajednici, ali i samoj udruzi projekt će omogućiti stvaranje dinamičnog prekograničnog područja s intenzivnim interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice na području novomedijske kulture, transdisciplinarne umjetnosti, održivog razvoja i novih modela zajedničkog stvaranja – izjavila je Dunja.