Proteklog su vikenda predstavnici lepoglavskog Centra za mlade Hrvoje Kovač i novoosnovanog Kluba studenata grada Lepoglave Davorin Špičko boravili u Ptuju na multilateralnom sastanku projekta "Improving possible". Sastanak je osim kao jedna od aktivnosti na spomenutom projektu iskorišten za upoznavanje i programsko povezivanje organizacija koje sudjeluju na projektu, a koje dolaze iz Turske, Litve, Slovenije i Hrvatske.

 

 

S obzirom na činjenicu kako je nedavno otvoren 3. poziv na dostavu prijedloga projekata u okviru Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., naši mladi su iskoristili priliku kako bi sa partnerskim organizacijama otvorili mogućnosti zajedničke suradnje na spomenutom natječaju. - Naše su dvije susjedske regije, Varaždinska i Podravska dio programskog područja ovog natječaja, a s obzirom na činjenicu da već surađujemo na jednom projektu, obje strane smatraju kako bi bilo izrazito važno pojačati suradnju i osnažiti naše lokalne zajednice jednim dobrim projektom prekogranične suradnje. - kazao je Hrvoje Kovač s kojim se složio i Robert Križanič, direktor Povoda, Zavoda za kulturo in razvoj mednarodnih odnosov v kulturi naglasivši kako se prekogranična suradnja nameće kao logičan nastavak dosadašnjih aktivnosti.

Sastanku su nazočili i predstavnici Razvojnog centra Ptuj, zavod za spodbujanje razvoja inovativnega gospodarstva in turizma i predstavnici Kluba ptujskih študentov s kojima će suradnju na zajedničkim projektima ostvariti Klub studenata grada Lepoglave. U ovu prekograničnu priču uključila se i Višnjička udruga mladih kao članica Centra za mlade koja je u suradnji sa slovenskim partnerima iz zavoda Povod aplicirala svoj prvi EU projekt kao partnerska organizacija na program Mladi na djelu. Tri organizacije s lepoglavskog područja i tri s ptujskog predstavljaju veliki potencijal na predstojećim natječajima koji se otvaraju za Hrvatsku i Sloveniju.

Inače, cilj ovog programa je stvoriti dinamično prekogranično područje s intenzivnim interakcijama razvojnih aktera i njihovih dionika s obje strane granice za postizanje zajednički utvrđenih ciljeva. Kako bi se ostvario zacrtani cilj, program ima dva prioritetna područja: 1) Gospodarski i društveni razvoj (za projekte iz domene turizma i ruralnog razvoja; razvoja poduzetništva i društvene integracije) i 2) Održivo upravljanje prirodnim resursima (za projekte iz domene zaštite okoliša i očuvanja zaštićenih područja, ekološki značajnih područja i kulturne baštine).

Podsjetimo samo kako će se aktivnosti na projektu "Improving possible" nastaviti također u Ptuju od 17. do 22. veljače gdje će se sudionicima iz ove četiri zemlje predstaviti politike zapošljavanja i aktivnosti na tržišta rada iz Europskih zemalja, a posebno iz zemalja odakle dolaze sudionici razmjene mladih. Kao odgovor na trenutnu katastrofalnu sliku mladih na burzama rada diljem Europe, predstaviti će se i aktivnosti u sklopu europskih projekata putem kojih mladi imaju priliku steći neformalno radno iskustvo (razmjene mladih, Europska volonterska služba, Eurodissey…). Sudionici će između ostaloga naučiti kako najbolje primijeniti mnoge alate za najbolje predstavljanje poslodavcima, a s obzirom na činjenicu kako je ovo multikulturalni projekt, sudionici će znatno poboljšati vlastito samopouzdanje i spremnost za europsko tržište rada.