U razdoblju od 17. do 23. veljače petorica mladih iz Hrvatske predstavljali su svoju zemlju na međunarodnom seminaru u Ptuju na kojem su osim Hrvata sudjelovali i mladi iz Litve, Turske i Slovenije. Hrvatsku delegaciju tako su predstavljali članovi Nezavisne udruge mladih, Centra za mlade Lepoglava i Klub studenata grada Lepoglave, Davorin Špičko, Monika Hojsak, Alen Kostanjevec, Mario Žuliček i Martina Kečkan.

Riječ je o aktivnosti na projektu "Improving possible" u kojem kao partnerska organizacija sudjeluje Nezavisna udruga mladih, a koji je financiran s 12.857,00 eura u sklopu programa Mladi na djelu. Na ovom seminaru koji je imao i elemente razmjene mladih i povećanja interkulturalnosti, mladi su iz ove četiri zemlje predstavili politike zapošljavanja i aktivnosti na tržišta rada u svojim zemljama. Kao odgovor na trenutnu katastrofalnu sliku mladih na burzama rada diljem Europe, predstavljene su aktivnosti u sklopu europskih projekata putem kojih mladi imaju priliku steći neformalno radno iskustvo (razmjene mladih, Europska volonterska služba, Eurodissey…).

Sudionici su između ostaloga naučili kako najbolje primijeniti mnoge alate za najbolje predstavljanje poslodavcima, a s obzirom na činjenicu kako je ovo bio i multikulturalni projekt, sudionici su sudjelovali u najvećoj tradicionalnoj manifestacija Ptuja – Kurentovanju! Riječ je o najvećem slovenskom Fašniku i jednom od većih u ovom dijelu Europe. Karakteriziraju ga „Kurenti“ koji su slovenska verzija lončara, a mladi iz ove četiri zemlje imali su čast pratiti festival iz gradske vijećnice zajedno s ostalim uzvanicima iz Europe.

Da je riječ o važnom projektu pokazao je i tamošnji župan Štefan Čelan koji je primio sudionike projekta u županijskoj vijećnici te zajedno s njima sudjelovao u tiskovnoj konferenciji. Župan je, nakon kratkog upoznavanja sudionika s poviješću Ptuja, mladima rekao kako se nada da će se glas o ovoj razmjeni čuti daleko i da će se nešto promijeniti u glavama europskih čelnika jer je to neophodno u nastojanju da mladi dobe priliku o kojoj dugo sanjaju.

Ova razmjena sasvim sigurno je pomogla mladima u upoznavanju ostalih kultura, zbližavanju s ostalim narodima, ali i poboljšanju korištenja engleskog jezika budući da se cijela komunikacija odvijala upravo na tom jeziku. Na kraju, uz razmjenu kontakata među sudionicima i organizatorima najavljeni su već i novi projekti - Neki od njih su već u pripremi, za neke se tek javila ideja, ali sasvim sigurno da će nakon ovog seminara suradnja biti puno lakša pa se nadamo da će se još više europskog novca sliti u Lepoglavu. Ovog puta za mlade i njihov razvoj. – kazao je Mario Žuliček iz NUM-a.