Zamišljeno kao prilog istraživanju retorike otpora, odnosno društveno-političke kritike u tekstovima pjesama važnijih hrvatskih bendova potkraj 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, poput Parafa, Termita, Prljavoga kazališta, Azre, Filma i Haustora, predavanje pod nazivom "Fantomi slobode - Retorika otpora u hrvatskom novom valu" koje se prošlog petka, 17. veljače, u sklopu programa Kluba mladih Lepoglava održalo u Domu kulture, ispunilo je očekivanja publike, ali i predavača Nikole Košćaka, iznenađenog dobrim odazivom mladih.


Uz usmeno izlaganje, u kojem se koncentrirao na analizu pisanih tekstova, Nikola Košćak, asistent na Katedri za stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, uz korištenje audio-isječaka svoju je analizu također usredotočio na dijalog tekstova pjesama s ondašnjim društveno i politički dominantnim ideologemima i tipovima diskursa, s kojima oni uglavnom stupaju u negacijske relacije, odnosno polemičke, ironijske i parodijske.

Iako mnogi od prisutnih tad još nisu bili ni rođeni, hrvatski novi val, koji je na glazbenu, ali i na društvenu scenu donio pravi mali preporod, očito i danas ima mnogo ljubitelja, koji su se ovom prilikom mogu još jednom podsjetiti njegovih kvaliteta, ali zasigurno saznati i niz novih detalja.

Kraj dvosatnog zanimljivog predavanja obilježen je dijalogom s publikom, koja je pokazala interes za ciklusom takvih te sličnih tematskih predavanja, a koja će se uskoro - i nastaviti.