Zanimljivo predavanje o meteorologiji koje se u srijedu, 21. ožujka, održalo u čitaonici Gradske knjižnice u Lepoglavi, privuklo je kako mlađu, tako i stariju publiku, kako bi na poziv Nezavisne udruge mladih prikladno zajednički obilježili Svjetski dan meteorologije, koji se u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kad je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija, obilježava u gotovo cijelom svijetu.

Na poziv NUM-a, toj se prilici sa zadovoljstvom odazvao i Kristijan Božarov, predsjednik udruge "Crometeo – motrenje i prognoziranje vremena", koji je kroz sat vremena na interaktivan način prisutnima objasnio najvažnije meteorološke pojmove, zatim djelovanje vremena, klime, atmosfere, odnosno Sunca kao pokretača svih procesa na stanje vremena koje nas okružuje. Također, Božarov je objasnio kako nastaje vremenska prognoza te temeljem meteoroloških karata dočarao kako stvari funkcioniraju u praksi i kako se dolazi do konačnih prognoza vremena.

Kraj predavanja obilježen je projekcijom fotografija impresivnih vremenskih pojava koje nam, iako su najčešće vrlo opasne, redovito oduzimaju dah i pozivaju na komentiranje, pa su tako i ovog puta sudionici predavanja imali priliku između sebe podijeliti svoje dojmove, kao i mogućnost dobivanja odgovora od stručne osobe.