Provedbi projekta "Inicijativa mladića – promocija rodno ravnopravnih normi, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih", koji je prije godinu dana po drugi puta započeo s realizacijom u Hrvatskoj, a čiji program pruža mladićima mogućnost da preispitaju važeće stavove i obrasce ponašanja koji negativno utječu na njihove živote, priključila se tada i Nezavisna udruga mladih kao partnerska organizacija na projektu.

Implementacija projekta u našoj lokalnoj zajednici započela je s početkom školske godine, kada je u suradnji sa Srednjom školom Ivanec prezentiran program mladićima prvih i drugih razreda te provedena inicijalna regrutacija za Budi muško klub, koji je, uz dio projekta edukacije i pored neposredne komunikacije s ciljanom grupom, kampanja za promoviranje zdravih životnih stilova, a plod je suradnje između ciljne (muške) mladenačke populacije i stručnjaka koji se bave vršnjačkim društvenim normama.

Nakon regrutacije te uključenjem desetak mladića u Budi muško klub, isti su prošli trodnevnu vršnjačku edukaciju te tom prilikom, u odličnoj atmosferi uz edukatore iz organizacije mladih Status:M, prošli predviđenih 20 radionica na kojima su kroz edukativno druženje zajednički radili na poboljšanju vještina vezanih uz teme rodnih uloga i moći, izražavanja emocija i komunikacije, zdravlja i seksualnosti, nasilja, droga i alkohola te aktivizama.

Uz NUM, realizaciji programa priključile su se i partnerske organizacije iz Virovitice, Karlovca, Križevaca, Belog Manastira i Vukovara, u kojima je nakon prvog ciklusa vršnjačke edukacije održana nacionalna kampanja, odnosno karavana naziva "Zvonkova predizborna "Budi muško – mijenjaj pravila" karavana".

Sljedeći je korak bio trening edukatora te niz drugih aktivnosti, koje je u suradnji sa zagrebačkom Tehničkom školom Faust Vrančić, zatim Agencijom za odgoj i obrazovanje, zagrebačkim MUP-om te brojnim drugima proveo Status:M iz Zagreba, ujedno i nositelj projekta.

Cilj sastanka koordinatora partnerskih organizacija, koji se u subotu, 28. travnja 2012. godine, održao u Zagrebu, bio je predstaviti nastavak programa koordinatorima te ih upoznati sa sljedećim aktivnostima, razmijeniti ideje te stvoriti temelje za daljni rad i komunikaciju. Sastanku su tom prilikom ispred NUM-a nazočili Dunja Belščak, koordinatorica programa te Matija Šumečki, učenik 2. razreda ivanečke Ekonomske škole, član Budi muško kluba te budući edukator u sklopu programa Inicijativa mladića.

U pripremi je plan daljnje implementacije programa u našoj zajednici, koji će pružiti podršku mladima, poticati ih na njihovo aktivno sudjelovanje te također, kroz Stručni skup Agencije za odgoj i obrazovanje, stručnim djelatnicima Srednje škole Ivanec pružiti trajno usavršavanje.

Sve detalje vezane uz projekt možete pratiti na web stranicama Status:M-a.