U Beču je od 7. do 9. svibnja održana 7. sjednica Regionalne mreže mladih pri Skupštini Europskih regija. Skupštini su kao i svaki puta do sada prisustvovali predstavnici Varaždinske županije. Ovoga puta to su bili Mario Žuliček, novoizabrani član Savjeta mladih Varaždinske županije i Hrvoje Kovač, predsjednik Nezavisne udruge mladih i bivši predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije čija je kandidatura za zamjenika Predsjednika odbora za Socijalne medije uspješno završila čime je Varaždinska županija dobila i svog prvog predstavnika u Predsjedništvu Regionalne mreže mladih pri Skupštini Europskih regija.

Konferencija je bila podijeljena u dva dijela. U prvom su predstavnici mladih i onih nešto starijih sudjelovali u plenarnoj raspravi o jednakim mogućnostima za sve građane bez obzira na dob, spol, profesionalnu i seksualnu orijentaciju. Kroz raspravu čulo se nekoliko dobrih primjera iz prakse iz Dolnoslaskie (PL), Jonkoping (S), Norrbotten (S) i Wallonie (B) regije. Sudionici su došli do zaključka kako je njihova dužnost dvostruka. S jedne strane, traže progresivne zakone koji će biti predstavljeni u cijeloj Europi, a koji će prije svega pronaći rješenje za Europsku direktivu o anti-diskriminaciji. S druge pak strane, oni priznaju da zakonodavstvo nije dovoljno: štoviše, čak i ako brojne povelje i slični zakoni već postoje, oni ne znače ništa bez građana.

Drugi dio konferencije bio je namijenjen na izvještavanje o dosadašnjem radu te aktivnostima unutar radnih odbora Regionalne mreže mladih kao i planiranim aktivnostima za naredno razdoblje iz domene aktivne participacije mladih u društvenom životu kroz procese donošenja odluka. Tom je prilikom ustrojen i odbor za Socijalne medije u kojem uz kolege iz Poljske i Turske sjedi Hrvoje Kovač koji je nakon izbora kazao: - Završivši mandat u Savjetu mladih na ovaj ću način ostati konkretna spona između Varaždinske županije i Savjeta mladih s jedne i Skupštine Europskih regija i Regionalne mreže mladih s druge strane. Nekako je taj odnos izostao u prošlim godinama pa se nadam da ću uspjeti popuniti tu prazninu uz novi entuzijazam i val aktivizma koji nose novi članovi našeg županijskog Savjeta mladih.

Skupština europskih regija (AER - www.aer.eu) je najveća neovisna mreža regija u široj Europi. Spaja više od 250 regija iz 35 zemalja i 16 međuregionalnih organizacija, AER je politički glas svojih članova i forum za međuregionalnu suradnju, a Regionalna mreža mladih posebno je tijelo koje radi na području Europskih regija.