Vrijeme provedbe: 01.01.2015. - 31.12.2015.

Budžet: 31.000,00 kn

Programom "Računalo kužim, njime se dobro služim" želimo povećati informatičku pismenost sugrađana, odnosno potaknuti ih na korištenje osobnih računala u svakodnevnom poslovnom i privatnom životu. Poslovanje je danas nezamislivo bez korištenja modernih tehnologija, bilo da se radi o korištenju uredskih alata za obradu podataka bilo da je riječ o  korištenju interneta za pretraživanje podataka, kreiranje informacija, za komunikaciju i edukaciju.

Program je podijeljen na dvije razine, početnu i naprednu. Na ovaj način želimo uključiti što veći broj korisnika neovisno o prethodnom znanju i iskustvu. Početnom razinom bi se pokrila područja edukacije iz osnova računala i njegove primjene, osnove Microsoft Windows operativnog sustava, pretraživanje i vrednovanje podataka na internetu te korištenje informacijskih usluga kao što su središnji državni portal e-Građani, službene mrežne stranice EU na hrvatskom jeziku, portala Narodnih novina kao i ostalih korisnih portala i mrežnih stranica. Također korisnici programa će se upoznati sa osnovama komunikacije preko interneta koristeći elektroničku poštu, društvene mreže, alate za slanje trenutnih poruka te alate za audio i video komunikaciju. Također, u početnoj razini korisnici će se upoznati sa osnovama obrade teksta (Microsoft Word) i korištenja proračunskih tablica (Microsoft Excel).
Kao nastavak na osnovnu razinu korisnici će se upoznati s naprednom obradom teksta i proračunskih tablica te će naučiti koristiti baze podataka (MS Access) i prezentacijski alat (MS PowerPoint).

U prvom dijelu programa bit će izrađen portal s besplatnim multimedijskim sadržajem koji će pokrivati sva gore navedena područja, dok će u drugom dijelu biti održana edukacija korisnika na klasičan način u grupama. Na ovaj je način u budućnosti korisnike potrebno educirati samo o tome kako koristiti izrađeni portal, a oni će sami od kuće moći učiti kako bi podigli svoju informatičku pismenost.

 

Ciljevi:

  • upoznati građane s korištenjem računala i informatičke opreme
  • upoznati građane s korištenjem interneta i ICT alata
  • upoznati građane s vrednovanjem podataka i stvaranjem informacija iz njih
  • upoznati građane s alatima za obradu informacija i izradu dokumenata
  • upoznati građane s mogućnostima koje nudi internet u svrhu daljnjeg obrazovanja i stjecanja vještina
  • izrada portala i DVD-a s materijalima za e-učenje.

Davatelj financijske podrške:

Grad Lepoglava

Nositelj projekta:

Nezavisna udruga mladih